Саме осінньо-зимове міжсезоння – найскладніший і навіть найнебезпечніший період для водія. При зниженні температури літня гума втрачає пластичність і зчеплення з покриттям погіршується. Саме тоді дорожнє покриття може бути слизьким в одних місцях, просто мокрим в інших і навіть сухим в третіх, а це дуже підступна ситуація, що нерідко призводить до виникнення аварій. Тому треба пам’ятати про необхідність зміни шин на зимові до заморозків. 

 

Коли ж потрібно перевзути авто?

Виробники шин рекомендують перевзувати машину в осінній сезон, коли добова температура опускається нижче за 7 градусів. В іншому випадку дороги покриваються льодом за ніч, що загрожує ДТП в ранковий час.

Контроль із заміни шин лежить на кожному водієві індивідуально. На законодавчому рівні питання не регулюється. Однак існує ряд вимог до стану шин, за недотримання яких доведеться заплатити штраф. У пункті 31.4.5 Правил дорожнього руху вказані випадки, коли експлуатація ТЗ забороняється:

  • Шини легкових автомобілів і вантажних автомобілів з дозволеною максимальною масою до 3,5 т, що мають висоту малюнка протектора менш як 1,6 мм; шини вантажних автомобілів з дозволеною масою понад 3,5 т — 1,0 мм; шини автобусів — 2,0 мм, мотоциклів і мопедів — 0,8 мм;
  • На шинах є пошкодження, порізи, розриви або розшарування;
  • Шини за розміром або допустимим навантаженням не відповідають моделі транспортного засобу;
  • На одну вісь транспортного засобу встановлено шини різних типів.

 

Кожен водій повинен пам'ятати, що глибина в 1,6 мм – це виключно юридична норма. Що ж стосується практики, то для безпечного водіння цей показник повинен становити не менше 3– 4 мм. В зимовий час рекомендують глибину від 4 мм.

 

Автомобільне колесо з шиною.

 

Численними випробуваннями та статистикою підтверджено, що основним критерієм для зміни шин на зимові має бути погода, а не дата у календарі. А ось вибір між шипованими чи не шипованими зимовими шинами – це великою мірою питання особистих уподобань водія.

Шиповані шини забезпечують надійне зчеплення з дорожнім покриттям на зимовій дорозі. Шипи гарно проявляють себе при ожеледиці, а також у м’яку зимову погоду. 

А шини без шипів своєю чергою хороші на сухих і засніжених дорогах, так само як у зимову "слякоть" та снігопад. Також вони більш комфортні для водія та пасажирів.

Виймаючи восени свої зимові шини з далекого кута гаража або з іншого місця зберігання, ретельно перевірте їхній стан. Вимоги до зимових покришок суворіші, ніж до літніх, і наслідки якихось дефектів взимку можуть мати сумні наслідки – навіть якщо за кермом буде досвідчений водій. 

 


 

ВСІ СТАТТІ

 


10.11.2022  Ваш @oca_go_

 

 

 

Будьте в курсі останніх новин - підписуйтесь на нас в Telegram та Viber:

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Дізнатись вартість онлайн: 

Автоцивілка

► Туристична страховка

 КАСКО

► Зелена карта