2023-11-14 17:49


 

Два чорних автомобіля зіткнулися у ДТП на синьому фоні

 

 

 

Уявіть собі приклад із життя - ДТП (дорожньо-транспортна пригода),  постраждали тільки автомобілі. У обох учасників є чинний Поліс ОСЦПВ/Автоцивілка. Страхова компанія виплатила страхове відшкодування потерпілому, але цих коштів було недостатньо для відновлення розбитого автомобіля. 

 

 

Чому взагалі Страхова компанія так підрахувала збитки, що суми страхового відшкодування не вистачило на ремонт постраждалого авто?

 

Спробуємо відповісти на ці питання далі. 

 

Кожен постраждалий має право на повне відшкодування всіх збитків нанесених йому іншою особою. Але на жаль у постраждалих іноді не виходить отримати повне відшкодування.

 

 

Чому страхова виплата може бути менше ніж сам відновлювальний ремонт автомобіля?

 

  1. Страхова компанія робить розрахунок страхової виплати в рамках Закону України про ОСЦПВ. 

За Законом, на сьогодні розрахунок відновлювального ремонту робиться за Методикою автотоварознавчої експертизи. За цією Методикою застосовується коефіцієнт зносу деталей які потребують заміни. А це означає, що чим старший автомобіль, тим більшим може бути коефіцієнт зносу. Тобто, якщо на момент ДТП автомобіль був старий, то і відшкодування буде як за старі деталі. Але на жаль дуже часто немає можливості купити на ринку України деталі б/у та необхідно купляти тільки нові. Тому це може стати однією з головних причин того, що страхового відшкодування не вистачило на ремонт. 

 

  1. Також за Полісом ОСЦПВ/Автоцивілки у винуватця в ДТП може бути присутня франшиза. 

 

 

“Франшиза - це частка збитку яку не відшкодовує Страхова компанія при страховому випадку.” 

 

 

Розмір Франшизи за Законом може бути до 2% від страхової суми по Полісу. А максимальна страхова сума по майну в ОСЦПВ - 160 000 грн. Тобто на сьогодні максимальна франшиза може бути 3200 грн.

 

 

“Розмір франшизи зобов'язаний відшкодувати винуватець у ДТП”.

 

 

  1. Вартість відновлювального ремонту може бути просто вище ніж загальна Страхова сума(160 000 грн.) за Полісом Автоцивілки.


 

Вище ми з Вами розібрались, чому Страхове відшкодування може бути нижче ніж відновлювальний ремонт автомобіля. Розібрали три з основних причин які можуть вплинути на те, що страхового відшкодування не вистачить на ремонт.

 


 

Від кого отримати кошти, яких не вистачає на ремонт?

 

Треба зазначити, що Поліс ОСЦПВ у винуватця в ДТП не знімає з нього відповідальність, а лише допомагає як фінансовий інструмент відшкодувати збитки потерпілому.

 

Якщо вартість відновлювального ремонту постраждалого автомобіля була вище ніж отримане страхове відшкодування від Страхової компанії, то різницю повинен буде сплатити винуватець в ДТП. 

 

В такому разі, наприклад, постраждалий може зробити незалежну автотоварознавчу експертизу де буде нарахована повна вартість відновлювального ремонту та подати Позов до Суду на винуватця про стягнення з останнього коштів (різниці) на ремонт пошкодженого автомобіля.

 

 

ВСІ СТАТТІ

 


Автор: Дорошенко Владислав

 

 

 

 

 

Будьте в курсі останніх новин - підписуйтесь на нас в Telegram та Viber: