2024-01-21 20:46


 

права частина білого автомобіля Поліції з гербом України

 

 

– Який штраф в Україні за їзду без страхового поліса Автоцивілка?

 

– Коли Поліція може перевіряти страховий Поліс Автоцивілку?

 

– У кого є пільги на покупку автостраховки ОСЦПВ/Автоцивілка та хто звільняється від обов’язку її оформлювати?

 

– Як купити Автоцивілку онлайн за 5 хвилин?

 

 

 

 

З 2005 року й по сьогоднішній день в Україні діє Закон “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. Даний Закон забороняє експлуатувати автомобіль без чинного страхового Поліса Автоцивілка.

 

Також Правилами дорожнього руху прописано обов’язок водія мати при собі чинний страховий поліс ОСЦПВ/Автоцивілка.

 

“2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

ґ) чинний страховий поліс (страховий сертифікат “Зелена картка”) про укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення); (№258 від 27.03.2019).”

 

На жаль є невеликий відсоток водіїв, які нехтують цими правилами і сідають за кермо автомобіля без чинної Автоцивілки, намагаючись таким чином заощадити. 

 

 

Який штраф в Україні за їзду без страхового поліса Автоцивілка?

 

У 2024 році розмір штрафу залишається без змін і становить - від 425 грн. до 850 грн.(ч.1 ст.126 КУпАП)

 

Всі транспортні засоби які зареєстровані в Україні повинні бути забезпечені чинним Полісом ОСЦПВ (Автоцивілка). А автомобілі які знаходяться в Україні, але мають реєстрацію в інших країнах - можуть мати Поліс міжнародного автомобільного страхування “Зелена карта”, або також наш український Поліс Автоцивілка (ОСЦПВ).

 

Розмір штрафу 425 - 850 гривень на сьогодні не є великою сумою. Але треба сказати, що, якщо відбудеться дорожньо-транспортна пригода і винуватець буде водій без поліса, то в такому разі прийдеться платити відшкодування потерпілому “зі своєї кишені”.

 

Що робити, коли у винуватця в ДТП немає чинного Поліса Автоцивілка? - розповідали у статті окремо.

 

 

 

Коли Поліція може перевіряти страховий Поліс Автоцивілку?

 

Згідно п. 21.2  Закону України “Про ОСЦПВ” контроль на наявність чинного поліса Автоцивілка лягає на підрозділи національної поліції при складанні протоколів щодо порушень Правил дорожнього руху або при ДТП. 

 

“21.2. Контроль за наявністю договорів обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється:

Відповідними підрозділами Національної поліції при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод;”

 

 

За ст. 35 Закону України “Про національну поліцію” - є 11 підстав для зупинки транспортних засобів.

 

 

“Стаття 35. Зупинення транспортного засобу

1. Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв;

10) якщо зупинка транспортного засобу, який зареєстрований в іншій країні, здійснюється з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України або не поміщували в митний режим транзиту;

11) якщо є наявна інформація, яка свідчить про те, що водій або пасажир транспортного засобу є особою, яка самовільно залишила місце для утримання військовополонених.”

 

 

Тобто відповідно до законодавства, поліція не може зупинити Ваш автомобіль тільки для перевірки наявності чинного поліса Автоцивілка (ОСЦПВ), але все ж таки є більш вагомі причини вчасно оформити автоцивілку. 

 

Страховий Поліс ОСЦПВ (Автоцивілка) - це цивілізований фінансовий інструмент відшкодування збитків при дорожньо-транспортній пригоді.

 

 

Підписатись на Телеграм-канал OCA-GO.UA з логотипом Telegram

 

 

 

У кого є пільги на покупку автостраховки ОСЦПВ/Автоцивілка та хто звільняється від обов’язку її оформлювати?

 

Є категорія громадян які мають пільгу до 50% при купівлі страховки Автоцивілка, а є і котрі взагалі звільняються від обов’язку оформлювати такий Поліс. (ст. 13 Закону України “Про ОСЦПВ)

 

Про пільги на Автоцивілку - розповідали у статті.

 

Пільга до 50% діє для:

  • Пенсіонерів-громадян України;
  • Інвалідів ІІ групи;
  • Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, та віднесені до першої чи другої категорії;
  • Учасників війни.    

 

 

Звільняються від обов’язку страхуватись:

  • Учасники бойових дій та інваліди війни;
  • Постраждалі учасники Революції Гідності;
  • Інваліди І групи, коли вони самі керують транспортним засобом, що належить їм;
  • Особи, які керують транспортним засобом, що належить інваліду І групи, у його присутності.

 

 

Як купити Автоцивілку онлайн за 5 хвилин?

 

У 2024 році в Україні оформити Автоцивілку дуже просто онлайн за 5 хвилин. Для цього є такий онлайн сервіс страхування як OCA-GO.UA.

 

 

Сторінка оформлення Поліса Автоцивілка страхового сервісу OCA-GO.UA

 

 

Тут зібрані всі Страхові компанії України в одному місці. Ви можете вибрати для себе найприємніший варіант з запропонованих. Самостійно розрахувати вартість Автоцивілки за параметрами автомобіля, вибрати пропозицію від Страхової, заповнити особисті дані та безпечно оплатити банківською карткою. Після чого Поліс автоматично реєструється в базі МТСБУ прийде на вашу електронну адресу та підтягнеться у додаток ДІЯ. Також Поліс завжди буде доступний в особистому кабінеті на сайті. 

 

Перевірити чинність Автоцивілки можна в базі МТСБУ за посиланням:

  • За держномером;
  • За VIN (номером кузова);
  • За номером Поліса.

 

Кнопка жовтого кольору. Оформити поліс

 

ВСІ СТАТТІ

 

 


 

 

    Автор: Дорошенко Владислав

 

 

 


 

Перейти на сторінку оформлення Автоцивілки з економією 20%. Жовте авто на синьому фоні.