2024-05-08 16:07


 

Людина за столом рахує гроші

 

Найчастіше питання у Страхувальників при укладанні договорів страхування; - “А що таке франшиза”?

 

Франшиза - це частка збитку яку не відшкодовує страхова компанія при настанні страхового випадку. 

 

Які бувають франшизи в страхуванні?

Франшиза може бути у гривнях або у відсотках від страхової суми.

А також франшиза може бути умовною або безумовною.

 

Умовна франшиза - працює за принципом “все або нічого”. 

Наприклад франшиза встановлена у полісі 2000 грн., а збиток за страховим випадком 1500 грн. То в такому разі Страхова компанія нічого не заплатить. А, якщо збиток буде, наприклад 3000 грн., то в такому випадку Страхова компанія виплатить потерпілому повну суму збитку - 3000 грн.

 

Безумовна франшиза - найпопулярніший вид франшизи. Страхова компанія виплачує відшкодування за мінусом розміру франшизи, яка була вказана в полісі. 

 

Наприклад розмір збитку при страховому випадку 10 000 грн., а розмір франшизи за полісом 3000 грн. То в такому разі страхова компанія виплатить 10 000 - 3000 = 7000 грн.(страхове відшкодування)

 

Розберемо на прикладі найпопулярніших видів страхування в Україні, а саме на прикладі автострахування(ОСЦПВ/Автоцивілка, КАСКО)

 

Франшиза в ОСЦПВ/Автоцивілка

Згідно з Законом України про ОСЦПВ, розмір франшизи повинен бути не більше ніж 2% від страхової суми та застосовується тільки при відшкодуванні збитків по майну. Страхова сума за полісом ОСЦПВ встановлена 160 000 грн. по майну та 320 000 грн. по життю та здоров’ю. 

Франшиза 2% від 160 000 грн. = 3200 грн.(максимальна по ОСЦПВ) і є безумовною.

Тобто, якщо у винуватця в ДТП буде поліс Автоцивілка із франшизою 3200 грн., то Страхова компанія виплатить відшкодування потерпілому за мінусом 3200 грн. А 3200 грн. винуватець буде виплачувати потерпілому самостійно. 

 

Франшиза в полісі КАСКО

КАСКО - добровільний вид страхування саме автомобіля як майна від всіх можливих ризиків. А саме: ДТП, Протиправні дії третіх осіб, Стихійні лиха та інші події(вибух, пожежа, падіння предметів та інше), викрадення.

Франшизу за полісом КАСКО зазвичай встановлюють безумовною та у відсотках від страхової суми. А загальна страхова сума встановлюється на рівні вартості автомобіля. 

 

Які можуть бути розміри франшиз по КАСКО?

Розмір франшиз по КАСКО зазвичай від 5 до 10% від вартості авто по викраденню та конструктивної загибелі авто. А по всім іншим ризикам від 0 до 5%. 

Треба сказати, що чим менша франшиза, тим дорожче Поліс страхування, а чим франшиза більша, то поліс буде дешевше. Тобто розміром франшиз можна керувати вартістю самого Поліса страхування.

 

Підписатись на Телеграм-канал OCA-GO.UA з логотипом Telegram

 

 

ВСІ СТАТТІ

 


 

 

   

   Автор: Дорошенко Владислав

 

 

 

 

Перейти на сторінку оформлення Автоцивілки з економією 20%. Жовте авто на синьому фоні.Перейти на сторінку оформлення Поліса Зелена карта, кешбек до 10%. Щаслива дівчина на зеленому фоні