2024-09-14 14:00


 

Дорослий чоловік за кермом автомобіля

 

 

Найпопулярніший Поліс автострахування в Україні - ОСЦПВ (Автоцивілка). Є пільгова категорія громадян які можуть купити цей Поліс за пільговою ціною. Детальніше про те які є пільги на покупку Поліса Автоцивілка, ми писали раніше.

 

Але більшість автовласників незрозуміло, чи буде поширюватись дія страхового поліса, якщо за кермом забезпеченого транспортного засобу, буде знаходитись інший водій.

 

Розберемо всі питання які виникають коли автомобіль застрахований за пільговим Полісом:

 

Керування автомобілем з пільговим полісом водієм-пільговиком

 

Всі водії які за Законом “Про ОСЦПВ” мають право на пільгу, можуть керувати автомобілем з пільговим полісом, але необхідно мати при собі документ, який підтверджує право на пільги.

 

Автомобілем керує водій який не має право на пільги

 

Водії які не мають право на пільгу не можуть керувати автомобілем з пільговим Полісом. Керування автомобілем з пільговим полісом ОСЦПВ водієм, який не має права на пільгу - це все одно, що керувати без Поліса. В такому разі, відповідно ч.1 ст.126 КУпАП, передбачено адміністративний штраф у розмірі від 425 грн. Якщо пред’явити поліції для перевірки пільговий поліс, то поліцейський повинен буде попросити пред’явити документ який дає право на пільгу.

 

Які ще можуть бути негативні наслідки при керуванні автомобілем з пільговим полісом?

 

Евакуація автомобіля

Відповідно до ч.1 ст. 265-2 КУпАП склавши постанову про адміністративне правопорушення ч.1 ст.126 КУпАП патрульна поліція має право затримати транспортний засіб шляхом блокування коліс або транспортування на штрафмайданчик.

 

При ДТП 

У разі, якщо винним у ДТП буде водій, який керував автомобілем з пільговим полісом, а сам не має права на пільгу, то в такому разі, Страхова компанія виплатить постраждалому відшкодування, але потім має право подати регресний позов до винуватця в ДТП і стягнути з нього ту суму, яку було відшкодовано постраждалому.

 

Виходячи з вищесказаного стає зрозумілим, що керувати автомобілем зі “пільговим” страховим полісом може тільки людина яка має право на таку пільгу. У всіх інших випадках це буде протизаконно та може потягнути за собою фінансові втрати.

 

Щоб бути обізнаними, підписуйтесь на нас у соціальних мережах.

 

 

Підписатись на Телеграм-канал OCA-GO.UA з логотипом Telegram

 

 

ВСІ СТАТТІ

 

 


 

 

    Автор: Дорошенко Владислав

 

 

 

 

Перейти на сторінку оформлення Автоцивілки з економією 20%. Жовте авто на синьому фоні.