2023-11-25 15:21


 

Автомобіль з увімкнутими фарами в тумані на дорозі поблизу міста

 

 

– Орієнтація

– Світло

– Видимість

– Швидкість

– Маневри

 

 

З настанням осені, коли на дворі імла і мряка, перевищення швидкості й небезпечні маневри під час керування автомобіля можуть спричинити велику загрозу!.

Туман дуже підступний! Діє швидко і несподівано!
Нижче будуть наведені ключові правила та поради, які допоможуть Вам безпечно керувати транспортом в негоду.

 

 

✅ Орієнтація

Видимість дорожніх знаків та маркування в тумані як вночі, так і вдень може бути значно знижена. Тому особливу увагу слід приділяти спостереженню за дорожньою розміткою та дорожніми знаками. Будьте уважні до попереджувальних знаків, що вказують на небезпечні ділянки або зміни у дорожній ситуації. Також слідкуйте за лініями розмітки, щоб правильно орієнтуватися на дорозі та уникати непередбачених ситуацій.
Гарним орієнтиром в туман може стати навігатор!

Якщо вищевказані елементи дорожньої інфраструктури відсутні (наприклад, запорошені снігом), орієнтуватися доведеться за межею асфальту та узбіччя, сніжним насипом, коліями та слідами інших транспортних засобів.

В нічні години можуть допомогти сітловідбивальні дорожні знаки – щоб їх було краще видно, можна підсвічувати собі дальнім світлом фар.
Треба звернути особливу увагу, що на перехрестях осьова лінія буває відсутньою, і в такий момент водієві легко втратити орієнтацію на дорозі. В цьому разі краще знизити швидкість і бути готовим до того, що осьова лінія з’явиться з боку від капота авто. 

 

 

✅ Світло

Немає різниці – прямуєте Ви вдень чи вночі – при поганих метеоумовах фари потрібно ввімкнути, тільки не використовуючи дальнє світло! Це пов’язано з тим, що горизонтальні промені “дальнього”, які спрямовані вперед (вночі особливо) підсвітять завислі в повітрі краплі води й створять перед машиною молочно-білу пелену, яка є іноді майже непроникною. 

 

“Використовувати краще в туман ближнє світло.”  

 

“Протитуманки” також працюють ефективно. За умови правильного їх  налаштування. Концентрація водяних крапель над самою дорогою зазвичай  найменша, а ці фари, розташовані низько і паралельно землі. Тому, вони краще за інші висвітлюють поверхню попереду автомобіля. 

Вдень світло фар потрібно в першу чергу, щоб зробити сам автомобіль краще видимим для інших учасників руху.
Вночі дальності ближнього світла і “протитуманок” повинно вистачити для освітлення дороги спереду за умови вибраної безпечної швидкості.
Покращують видимість за вікном протитуманні фари жовтого кольору, як і спеціальні “всепогодні” лампи в основних фарах, завдяки своєму спектру випромінювання.

 


✅ Видимість

Туман та інші погані метеоумови – можуть стати значною причиною погіршення  видимості через лобове скло. Тому забувати про склоочисники не варто.  Під час тривалого руху в дуже щільному тумані в салоні може запітніти скло. Треба звернути увагу, що в автомобілях без салонних фільтрів це відбувається раніше, ніж у тих моделей, де є такий очисник.

Щоб розв'язати дану проблему – треба перерозподілити повітряні потоки системи вентиляції салону (кліматичної установки) на скло, а якщо і це не допомагає – треба активувати кондиціонер.
 

Заздалегідь придбайте в автомаркеті засіб для уникнення запотівання скла.
Щоб поліпшити видимість машини в густому тумані, можна використовувати мигання дальнім світлом фар або ж увімкнути аварійну сигналізацію.
Якщо є необхідність зробити зупинку в негоду – намагайтеся не робити цього на узбіччі. Або заїдьте на узбіччя якомога праворуч! Знайдіть найглибшу “кишеню” або з’їзд з дороги.
Вимкніть фари, увімкніть аварійні гальма і зніміть ногу з педалі гальма, щоб переконатися, що Ваші задні ліхтарі не горять! Увімкніть “аварійку”.
Тримайте фари в чистоті! Візьміть за правило протирати їх кожного разу, як заправляєте бензобак.

 



✅ Швидкість

У поїздках потрібно постійно контролювати свою швидкість.
Дотримуватися цього правила треба як під час їзди у звичайних умовах, так і  в тумані.  Швидкість руху потрібно тримати таку, яка є достатньою для зупинки машини у разі появи попереду будь-якої перешкоди. Також слід пам’ятати, що на наших дорогах нерідко зустрічаються старі автівки з несправними габаритними вогнями, які помітні лише на мінімальній відстані. Робимо висновок, що найбезпечнішою швидкістю в тумані є 30-50 км/год.
Якщо так сталося, що в туман Ви потрапили під час руху на заміській трасі, особливо на велику відстань, то може з’явитися хибна переконаність в безпеці: знайомий шлях, видно осьову лінію й узбіччя, машина їде з досить високою швидкістю і нічого не викликає стурбованості.

Тому, внаслідок неочікуваної появи на своїй смузі якоїсь перешкоди (наприклад, транспорту, який рухається повільно чи зовсім стоїть), тих 40-50 метрів, на які видно вперед шосе в щільному тумані, може не вистачити для зупинки.

 

 

✅ Маневри

В умовах мряки й туману керування автомобылем потребує підвищеної уваги та накладає деякі обмеження на маневрування на дорозі. Те, що вважається нормою у звичайний час, на туманних ділянках стає недопустимим. В першу чергу це стосується раптових перегрупувань, обгонів, випереджань.  

 

“Обгін транспортних засобів під час туману Правилами дорожнього руху категорично заборонений!”

 

Дистанція до автомобіля, що йде попереду в таких умовах повинна бути більше, ніж зазвичай. 

Треба звернути увагу, що вдень в негоду обганяти більш небезпечно, ніж в темний час доби. Фари зустрічного авто вночі набагато помітніше, але оцінити відстань до нього однаково важко.

Якщо треба звернути з основної траси заздалегідь слід переконатися, що ви повертаєте не куди-небудь в кювет, а точно на відгалуження траси. Другорядна дорога може не мати розмітки й обмежувальних стовпчиків на узбіччях, які є орієнтирами. Це також може бути дуже небезпечно.

Тому треба якнайшвидше залишити дорожні смуги, якщо з будь-якої причини довелося зупинитися або просто сповільнитися (поворот, втрата орієнтації, несправність). Перебування на дорозі у такому положенні – це ризик зіткнення – в першу чергу з автомобілями, що прямують позаду.

 

 

ВСІ СТАТТІ

 


Автор: Редакція OCA-GO.UA