2024-10-13 23:01


 

Передача ключів від авто із рук в руки

 

 

1 жовтня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, що суттєво змінює процедуру комісійної торгівлі транспортними засобами. Зокрема, нові правила вимагають обов’язкового подання документа, який підтверджує вартість транспортного засобу, для укладання договору купівлі-продажу. Це рішення було озвучене Міністерством внутрішніх справ (МВС) України.

 

 

Основні зміни у продажу автомобілів

 

Згідно з новими вимогами, при реалізації легкових автомобілів (від двох і більше) або вантажних автомобілів через сервісні центри МВС, продавці зобов’язані надати довідку про середню ринкову вартість або експертну оцінку. Це нововведення має на меті забезпечити прозорість у процесі продажу і повноцінну сплату податків.

 

Раніше продаж транспортних засобів часто здійснювався на основі вартості, заявленої продавцем, що давало можливості для маніпуляцій.

 

 

Податкові ставки для продажу авто

 

Згідно з новими правилами, автомобілі підлягають оподаткуванню на прибуток. Для легкових автомобілів:

 

  • Перший продаж у році — без податку.
  • Друга — 5% від вартості.
  • Третя та наступні — 18% від вартості автомобіля.

 

Для вантажних автомобілів також діють податкові ставки: перший і другий автомобілі обкладаються податком у 5%, третій і наступні — 18% від вартості транспортного засобу.

Підписатись на Телеграм-канал OCA-GO.UA з логотипом Telegram

 

Приклад з практики

 

«Наприклад, якщо особа продає другий у році легковий транспортний засіб у сервісному центрі МВС, то з наявністю довідки про середню ринкову вартість його оцінять в 450 тис. грн, і податок 5 %  становитиме 22,5 тис. грн. Натомість торгівельна організація оцінює не на основі офіційного документа, а «зі слів продавця», наприклад 15 тис. грн, і сплачує податок 750 грн. Причому вартість автомобіля преміум класу за 15 тис. грн – це не алегорія, а реальність. На жаль. Наприклад, нещодавно був зареєстрований автомобіль Tesla Model 3 2022 року випуску за 10000 грн. Водночас реальна середня ринкова вартість такого автомобіля становить 917 083 грн», – пояснив заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий.

 

 

Переваги нововведень

 

Міністерство внутрішніх справ України зазначає, що ці зміни повинні сприяти збільшенню надходжень до державного бюджету та забезпечити більш справедливий підхід до бізнесу у сфері торгівлі транспортними засобами. Станом на серпень 2023 року в Україні діє понад 3500 торгових організацій, які за минулий рік реалізували близько 470 тисяч автомобілів. Середню ринкову вартість транспортних засобів можна легко перевірити на сайті Міністерства економіки України.

 

Отже, нова постанова Кабінету Міністрів покликана не лише підвищити рівень податкових надходжень, але й створити прозорі та справедливі умови для торгівлі автомобілями в Україні.

 

Перейти на сторінку оформлення Автоцивілки з економією 20%. Жовте авто на синьому фоні.

 

 

ВСІ СТАТТІ

 

 


 

 

логотип OCA-GO.UA   

    Автор: OCA-GO.UA